Μπαταρίες φωτοβολταϊκών
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Mπαταρίες Φωτοβολταϊκών στο eshop με ένα κλικ

Οι μπαταριες φωτοβολταικων είναι το πιο κρίσιμο ίσως κομμάτι της σχεδίασης ενός αυτόνομου συστήματος καθώς έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής ο οποίος διαφοροποιείται αισθητά ανάλογα με το είδος και την ποιότητα της μπαταρίας.

Οι μπαταρίες για φωτοβολταϊκά , καθώς και όλες οι μπαταρίες τεχνολογίας μολύβδου - οξέος, χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες. Σε μπαταρίες κλειστού και ανοιχτού τύπου.
Οι μπαταρίες φωτοβολταϊκών κλειστού τύπου δεν χρειάζονται συντήρηση, σε αντίθεση με τις μπαταρίες ανοιχτού τύπου. Στις μπαταρίες φωτοβολταϊκών κλειστού τύπου, ανήκουν και οι μπαταρίες  τεχνολογίας AGM και GEL. Eίναι μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας με εξαιρετική αντοχή σε κύκλους φόρτισης - εκφόρτισης. Οι μπαταριες για αυτόνομα ενεργειακά συστήματα όπως τα φωτοβολταικά ή αιολικά συστήματα, κατασκευάζονται στα 2V, 6V, στα 8V και στα 12V. Οι πολλές επιλόγες σε voltage και σε χωρητικότητα δίνουν απεριόριστους συνδιασμούς. Όποια ανάγκη και εάν έχετε, όποια τεχνικά χαρακτηριστικά και έαν έχει το σύστημά σας, οι μπαταρίες Winner είναι από τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς.

Πως λειτουργούν οι μπαταρίες φωτοβολταϊκών

Οι μπαταρίες φωτοβολταϊκών παράγουν ρεύμα από τη χημική αντίδραση, η οποία συμβαίνει όταν ο μόλυβδος και το θειικό οξύ έρθουν σε επαφή. Σε μια συνηθισμένη μπαταρία φωτοβολταϊκού, το ρεύμα που παράγεται, ρέει από την μπαταρία όταν ένα φορτίο, π.χ. ένα ραδιόφωνο, τεθεί σε λειτουργία. Τότε η μπαταρία αρχίζει να αποφορτίζεται. Κατά την αντίστροφη διαδικασία, οι μπαταρίες του συστήματος φορτίζονται όταν το ρεύμα ρέει πίσω προς αυτές. Αυτό συμβαίνει στα διαστήματα ηλιοφάνειας, όταν τα ηλιακά πάνελς στέλνουν ρεύμα στην μπαταρία ή αντίστοιχα όταν η ανεμογενήτριες παράγουν ρεύμα λόγω του αέρα. Οι μπαταρίες των φωτοβολταϊκών και των αυτόνομων συστημάτων, λειτουργουν σε μια συνεχή διαδικασία φόρτισης και αποφόρτισης.

Υπολογισμός χωρητικότητας για μπαταρίες φωτοβολταϊκου

Για να βρούμε τι μπαταρίες χρειάζετε το φωτοβολταϊκό μας σύστημα, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι οι καταναλώσεις των συσκευών που θα χρησιμοποιεί το σύστημά μας. Οι καταναλώσεις μετρώνται σε Watts. Το δεύτερο είναι οι ώρες λειτουργίας των συσκευών. Από αυτά τα δύο δεδομένα θα βρούμε την χωρητικότητα των μπαταρίων. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.

Έστω ότι θέλουμε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για να έχουμε ένα μικρό ψυγείο και μια Flat τηλεόραση. Το ψυγείο καταναλώνει 110W και λειτουργεί 24 ώρες. Η τηλεόραση καταναλώνει 30W και λειτουργεί 5 ώρες. Απο αυτά προκύπτει για το ψυγειο 110W X 10 ώρες (το μοτέρ του ψυγείου λειτουργεί 10 ώρες σε ένα 24ωρο) = 1100Wh, και για την ΤV : 30W X 5 ώρες = 150Wh. To άθροισμα μας δίνει 1100+150=1250Wh. Αν το φωτοβολταϊκό σύστημά δουλεύει στα 12Volts, διαιρούμε τα 1250W / 12V = 104Ah. Οι αναγκες μας λοιπόν είναι 104ΑΗ (αμπερώρια). Eπειδή όμως οι μπαταρίες φωτοβολταικων δεν πρέπει να εκφορτίζονται περισσότερο απο 50%, διπλασιάζουμε την χωρητικότητα των μπαταριών : 104 Χ 2 = 208ΑΗ. Αυτός είναι ενας χοντρικός τρόπος υπολογισμού. Στο παραπάνω παράδειγμα δεν έχουμε υπολογίσει καταναλώσεις αντιστροφέων τάσης (inverters) ούτε απώλειες καλωδίων , ούτε τις ημέρες αυτονομίας του συστήματος. Αυτά υπολογίζονται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Για μια λεπτομερή εκτίμηση, επικοινωνείστε μαζί μας.

Μπαταρίες φωτοβολταϊκών ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟ

Οι μπαταρίες για χρήση σε φωτοβολταϊκα συστήματα βασίζονται στην ίδια αρχή λειτουργίας μπαταριών μολύβδου - οξέος. Οι διαθέσιμες όμως τεχνολογίες, προσεγγίζουν την ίδια αρχή λειτουργίας με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες, έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι σειρές μπαταριών Winner που διαθέτουμε, υλοποιούν τις παρακάτω τεχνολογίες :

 • Winner Solar SMF . Τεχνολογία μολύβδου - οξέος, ασβεστίου. Kλειστού τύπου μηδενικής συντήρησης. Πλάκες μολύβδου με επιστρώσεις ασβεστίου, εμβαπτισμένες σε διαλυμα θειικού οξέος. Μόλυβδος υψηλής καθαρότητας και κράμματα με ασήμι σε μπαταρίες χωρητικότητας άνω των 100ΑΗ. Χοντρές πλάκες για μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, και 250 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 50%.
 • Winner Solar με επίπεδη πλάκα. Ανοιχτού τύπου. Πλάκες μολύβδου με επιστρώσεις ασβεστίου, εμβαπτισμένες σε διαλυμα θειικού οξέος. Μόλυβδος υψηλής καθαρότητας και κράμματα με ασήμι σε μπαταρίες χωρητικότητας άνω των 100ΑΗ. Χοντρές πλάκες για μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, και 600 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 50%..
 • Winner Solar με αμερικάνικη πλάκα έλξεως. Ανοιχτού τύπου. Από τις πιο ανθεκτικές και αξιόπιστες μπαταρίες. Πλάκες μολύβδου με επιστρώσεις ασβεστίου, εμβαπτισμένες σε διαλυμα θειικού οξέος. Μόλυβδος υψηλής καθαρότητας και κράμματα με ασήμι σε μπαταρίες χωρητικότητας άνω των 100ΑΗ. 1250 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 50%.
 • Winner Solar Free AGM. Σε αυτή την τεχνολογία, εκτός απο τη χρήση ασβεστίου σε όλες τις πλάκες, ανάμεσα στις πλάκες υπάρχουν και ειδικοί διαχωριστές από υαλονήματα. Οι διαχωριστές λειτουρχούν σαν σφουγγάρι και συγκρατούν το οξύ αποτρέποντας την διάβρωση ακόμη περισσότερο. Έτσι έχουμε εξαιρετικά δυνατές μπαταρίες με μεγάλη αντοχή, υψηλές εντάσεις ρεύματος, μεγάλη αξιοπιστία και διάρκεια ζωής. Είναι απο τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των μπαταριών. 550 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 50%.
 • Winner Proteus. Tεχνολογία VRLA AGM βαθιάς εκφόρτισης. 850 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 50%. Διαθέσιμοι σε στοιχεία των 2/6/12Volts.
 • Winner Apollo. Tεχνολογία VRLA AGM. 550 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 50%.
 • Winner Perseus. Tεχνολογία VRLA AGM. 1100 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 50%.
 • Winner Icarus. Tεχνολογία VRLA AGM. 750 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 50%.
 • Winner Mercury. Tεχνολογία VRLA GEL βαθιάς εκφόρτισης. 1100 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 50%.
 • Winner Hercules. Tεχνολογία VRLA GEL υψηλής απόδοσης. 1000 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης σε βάθος εκφόρτισης 50%.

Τι να κάνω για να φροντίσω την μπαταρία φωτοβολταϊκου

 1. Μην χρησιμοποιείτε μεγαλύτερα φορτία από αυτά που αντέχει το σύστημά σας. Για κάθε προσθήκη συσκευής ή μεταβολή στις καταναλώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον τεχνικό σας. Επιπλεόν φορτία (εκτός αρχικού σχεδιασμού του συστήματος) θα προκαλέσουν ζημιά στις μπαταρίες του φωτοβολταϊκού.
 2. Βεβαιωθείτε πως ο αριθμός των μπαταριών ή η χωρητικότητά τους, επαρκούν για την αυτονομία που χρειάζεστε. Όταν οι μπαταρία/ες λειτουργούν οριακά, χάνουν χρόνο από τη ζωή τους.
 3. Ελέγχετε τακτικά το ρυθμιστή φόρτισης, και βεβαιωθείτε πως φορτίζει σωστά τις μπαταρίες.
 4. Διατηρείτε τις επιφάνειες της μπαταρίας καθαρές και στεγνές. Τις καθαρίζετε μόνο με ένα υγρό πανί ή με αντιστατικό πανί.
 5. Προστατεύετε τους πόλους και τα κλιπ σύνδεσης από τη διάβρωση και τα επεξεργάζεστε με λιπαντικό που δεν περιέχει οξύ. 
 6. Μην ανοίγετε μπαταρίες που δεν έχουν πώματα. 
 7. Συμπληρώστε με απεσταγμένο νερό τις μπαταρίες ανοιχτού τύπου μόνο αν η στάθμη του ηλεκτρολύτη είναι κάτω απο τα επιτρεπόμενα όρια.
 8. Ελέγχετε σε τακτικά διαστήματα την κατάσταση φόρτισης.

Ο κύκλος φόρτισης - εκφόρτισης συμβάλει στην υγεία της μπαταρίας.

Εγγραφή στο Newsletter

Αρχική

Βρες μπαταρία για :

Κατάστημα

Tα προϊόντα μας

Υπηρεσίες

Βlog