Αδυναμία εκκίνησης
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Η μπαταρία δεν ξεκινάει το αυτοκίνητο

Γιατί δεν ξεκινάει το αυτοκίνητό μου;

Τις περισσότερες φορές, ο συνήθης ύποπτος για οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι η μπαταρία. Αυτό είναι άδικο. Η μπαταρία είναι συνήθως ο τελικός αποδέκτης βλαβών στο ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου ή κακής χρήσης του οδηγού. Αν π.χ. ο οδηγός ξεχάσει τα φώτα αναμένα και η μπαταρία αποφορτιστεί, δεν φταίει η μπαταρία επειδή αποφορτίστηκε, αλλά η απροσεξία του οδηγού. Φυσικά η μπαταρία μπορεί να έχει κατασκευαστικό ελλάτωμα, αλλά αυτό φαίνεται αμέσως χωρίς να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τοποθέτησή της στο αυτοκίνητο. Μεσα σε μια εβδομάδα δηλαδή, τυχόν κατασκευαστικό λάθος μιας ελλατωματικής μπαταρίας θα μας δώσει σημεία ότι κάτι δεν παει καλά. Η μπαταρία σπανιώς παθαίνει ζημιά από μόνη της. Ο βασικός λόγος που η μπαταρία αυτοκινήτου αδυνατεί να εκκινήσει το αυτοκίνητό, είναι η αποφόρτιση. Αλλά για να αποφορτιστεί, έχει συμβεί κάτι από τα παρακάτω :

 • Ο οδηγός έχει ξεχάσει κάποιον καταναλωτή σε λειτουργία π.χ ξεχασμένα φώτα, alarm, ραδιόφωνο, πλαφονιέρα κλπ.
 • Το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου έχει βλάβη (διαρροές, βραχυκυκλώματα κ.λ.π)
 • Η μπαταρία έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής της. Αυτό συμβαίνει μετα από 3 - 4 χρόνια αναλόγως της ποιότητάς της, και χρειάζεται αντικατάσταση.

 

Τι φταίει και δεν ξεκινάει το αυτοκίνητό μου

 

Ας ξεκινήσουμε με τα απλά πράγματα πρώτα.

 • Αν γυρίζετε το κλειδί της μίζας και οι ενδείξεις στο ταμπλό τρεμοπαίζουν, αυτό είναι δείγμα χαμηλής τάσης της μπαταρίας.
 • Αν τις τελευταίες μέρες πριν “μείνει” το αυτοκίνητο, παρατηρήσατε ενδείξεις αερόσακου, antispin, ή οτιδήποτε άλλο να ανάβει στο ταμπλό (έτσι ξαφνικά), είναι πιθανή ένδειξη χαμηλής τάσης.
 • Αν γυρίζοντας το κλειδί, ακούγεται ένα χαρακτηριστικό “κρρρρ” χωρίς να γυρίζει η μίζα, τότε η μπαταρία έχει ξεφορτιστεί και δεν έχει δύναμη να εκκινήσει τον κινητήρα.
 • Αν γυρίζοντας το κλειδί, η μίζα στρέφει τον κινητήρα, αλλά όχι ζωηρά και έντονα, τότε η μπαταρία έχει πρόβλημα και δεν έχει δύναμη να εκκινήσει τον κινητήρα.
 • Αν γυρίζοντας το κλειδί, η μίζα στρέφει κανονικά τον κινητήρα, αλλά δεν υπάρχει ανάφλεξη, τότε υπάρχει μηχανικό πρόβλημα. Δεν φταίει η μπαταρία.

Σε περίπτωση που ανάβει το λαμπάκι της μπαταρίας (στις ενδείξεις των οργάνων του ταμπλώ) μπορεί να συμβαίνουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να έχει πεθάνει η μπαταρία και να μην δέχεται φόρτιση. Το δεύτερο, να έχει πρόβλημα το σύστημα φόρτισης και να μη μπορεί να φορτίσει την μπαταρία, αλλά και να δώσει ρεύμα στο ηλεκτρικό σύστημα. Στην πρώτη περίπτωση αλλάζουμε μπαταρία. Στην δεύτερη επισκεπτόμαστε τον ηλεκτρολόγο για έλεγχο εναλλάκτη.

 Τι να κάνω για να εκκινήσω το αυτοκίνητό μου

 • Καλέστε οδική βοήθεια και περιγράψτε τα συμπτώματα.
 • Μπορείτε να κάνετε εκκίνηση από βοηθητική μπαταρία. Συνήθως με καλώδια από άλλο αυτοκίνητο. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε πως.
 • Εξοπλιστείτε με τον εκκινητή Winner Jump Starter για να μη μείνετε πότε στο δρόμο.

κροκοδειλακια μπαταριας

 

Τι να μην κάνω όταν δεν ξεκινάει το αυτοκίνητό μου

ΜΗΝ αποσυνδέσετε την μπαταρία σε αυτοκίνητα του 2008- σήμερα. Τα αυτοκίνητα αυτά, είναι εξοπλισμένα με πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής (ECU) του αυτοκινήτου πρέπει να τροφοδοτείται πάντα με ρεύμα, ακόμη και κατά τη διάδικασία αντικατάστασης της μπαταρίας. Σε περίπτωση αποσύνδεσης μπαταρίας, χωρίς χρήση ειδικού εξοπλισμού μπορεί να παρουσιαστούν βλάβες. Εμπειρικά, έχουμε συναντήσει αυτοκίνητα με κλειδωμένο τιμόνι, απενεργοποίηση αερόσακων, κλείδωμα ABS, κατάργηση υδραυλικής ή ηλεκτρικής υποβοήθησης τιμονιού κ.α. Η επαναφορά τoυ αυτοκινήτου κοστίζει ακριβά στις αντιπροσωπίες. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν πειράξετε την μπαταρία.

Προτείνουμε έναν περιοδικό έλεγχο 2 φορές το χρόνο για τη μπαταρία του οχήματός σας. Ο έλεγχος είναι δωρέαν και ο χρόνος που απαιτείται είναι λιγότερο απο 3 λεπτά. Πιστεύουμε ότι μπορείτε να διαθέσετε 3 λεπτά απο το χρόνο σας για να έχετε μια εικόνα της κατάστασης της μπαταρίας σας.

Με μια επίσκεψη στο Ηλεκτρόνιο μπορείτε να κάνετε ένα δωρεάν έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας - μίζας - δυναμό του οχήματος.

Μην σπρώχνετε το αυτοκίνητο σε κατηφόρες για να πάρει μπροστά.

Η παλιά καλή εποχή του "σπρώξε, βάλε δευτέρα, άσε συμπλέκτη και θα πάρει" έχει περάσει. Τα σημερινά αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα. Όταν δεν λειτουργεί ο υπολογιστής και οι μονάδες έλεγχου, το αυτοκίνητο είναι νεκρό. Αν εμείς με το ζόρι προσπαθήσουμε να το βάλουμε μπροστά, ( και αν τελικά τα καταφέρουμε), θα προκαλέσουμε σίγουρα βλάβη σε κάποιο τμήμα του αυτοκινήτου.

Ενδεικτικά, από πελάτες που έχουν κάνει κάτι τέτοιο (διότι αγνοούσαν τους παραπάνω κινδύνους) , η πιο "ελαφριά" ζημιά ήταν βλάβες στον υπολογιστή και στα ηλεκτρονικά του οχήματος.

Η πιο μεγάλη ζημιά ήταν αποσυγχρονισμός των βαλβίδων του κινητήρα. Το κόστος επισκευής για ένα σπρώξιμο σε κατηφόρα ήταν €500..

Εγγραφή στο Newsletter

Αρχική

Βρες μπαταρία για :

Κατάστημα

Υπηρεσίες

Βlog

Αξιολογήσεις