Τεχνολογία μπαταριών
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Μπαταρίες μολύβδου - οξέοςΜπαταρίες μολύβδου - οξέος

Οι μπαταρίες μολύβδου οξέος, είναι η παλιότερη τεχνολογία στο χώρο των μπαταριών οχημάτων. H τεχνολογία αυτή, βασίζεται στη χημική αντίδραση που δημιουργείται κατα τον εμβαπτισμό του μολύβδου σε θειϊκό οξύ. Το οξύ αντιδρά με τον μόλυβδο , και το αποτέλεσμα της χημικής αντίδρασης είναι η ροή ηλεκτρονίων, δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα. Το βασικό μειονέκτημα αυτή της τεχνολογίας, είναι η διάβρωση των πλακών της μπαταρίας. Αυτός είναι ο λόγος που οι μπαταρίες χάνουν τη δύναμή τους. Όσο η μπαταρία φορτίζεται, το οξύ αποβάλεται από τις πλάκες (διαδικασία φόρτισης). Όσο η μπαταρία μένει σε απραγία (πχ ακινησία οχήματος) το οξύ του ηλεκτρολύτη εισχωρεί στις πλάκες. Αν η μπαταρία δεν φορτιστεί (συντήρηση), τότε η διαβρωσή εισχωρεί σε βάθος στις πλάκες μολύβδου της μπαταρίας και προκαλεί την εξασθένιση της. Με τον καιρό η μπαταρία αχρηστεύεται. Οι περισσότερες μπαταρίες οχημάτων βασίζονται σε αυτή την τεχονολογία, με διαφορετικές προσεγγίσεις και βελτιώσεις ανά κατασκευαστή. 

Μπαταρίες αυτοκινήτου και τεχνολογικές εξελίξεις

Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων βασίζονται όλες στην ίδια αρχή λειτουργίας μολύβδου - οξέος. Οι διαθέσιμες όμως τεχνολογίες, προσεγγίζουν την ίδια αρχή λειτουργίας με διαφορετικό τρόπο. Έτσι, εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες, έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

  • Τεχνολογία μολύβδου - οξέος : Η πιο παλιά τεχνολογία στις μπαταρίες για αυτοκίντα. Πλάκες μολύβδου εμβαπτισμένες σε διαλυμα θειικού οξέος. Διακρίνονται σε ανοιχτού τύπου (με πώματα) και κλειστού τύπου (χωρίς πώματα).Πλεονεκτήματα : Χαμηλό κόστος αγοράς. Μειονέκτημα : Χαμηλές επιδόσεις για τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, και μικρή διάρκεια ζωής. Ιδανικές για παλιά αυτοκίνητα.
  • Τεχνολογία Ασβεστίου. Καινοτομιά, κατα την οποία οι αρνητικές πλάκες μολύβδου έχουν επιστρώσεις ασβεστίου. Η επιστρώσεις καθυστερούν την διάβρωση του μολύβδου κατα τη διαδικασία της αποφόρτισης. Έτσι οι μπαταρίες αυτοκινήτου αυτής της τεχνολογίας είναι ανθεκτικότερες και διαρκούν περισσότερο.Πλεονεκτήματα : Χαμηλό κόστος αγοράς, δεν χρειάζονται συντήρηση. Μειονέκτημα : Μέτριες επιδόσεις για τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, και μέτρια διάρκεια ζωής. Καλές για αυτοκίνητα χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Διακρίνονται σε ανοιχτού τύπου (με πώματα) και κλειστού τύπου (χωρίς πώματα).

  • Τεχνολογία Ασβεστίου - Ασβεστιού. Σε αυτή την τεχνολογία, οι μπαταριές αυτοκινήτου έχουν ακόμη μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό συμβαίνει διότι οι αρνητικές αλλά και οι θετικές πλάκες έχουν επιστρώσεις ασβεστίου. Πλεονεκτήματα : Πολύ καλές επιδόσεις για τα περισσότερα αυτοκίνητα. Ικανοποιητική διάρκεια ζωής. Μειονέκτηματα :  Υψηλότερο κόστος αγοράς. Δεν κάνουν για αυτοκίνητα Start-Stop. Διακρίνονται σε ανοιχτού τύπου (με πώματα) και κλειστού τύπου (χωρίς πώματα).

  • Μπαταρίες τεχνολογίας AGM. Σε αυτή την τεχνολογία, εκτός απο τη χρήση ασβεστίου σε όλες τις πλάκες, ανάμεσα στις πλάκες υπάρχουν και ειδικοί διαχωριστές από υαλονήματα. Οι διαχωριστές λειτουρχούν σαν σφουγγάρι και συγκρατούν το οξύ αποτρέποντας την διάβρωση ακόμη περισσότερο. Έτσι έχουμε εξαιρετικά δυνατές μπαταρίες με μεγάλη αντοχή, υψηλές εντάσεις ρεύματος, μεγάλη αξιοπιστία και διάρκεια ζωής. H τεχνολογία AGM είναι από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των μπαταριών αυτοκινήτου, και χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα εξοπλισμένα με Start-Stop σύστημα. Oι σειρές Winner Prestige & Winner Sprint Free αντέχουν 2 χρόνια σε συνθήκες αποθήκευσης χωρίς καμία απώλεια σε δύναμη ή αντοχή. Πλεονεκτήματα : Άριστες επιδόσεις για τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα. Ιδανικές για τα απαιτητικότερα αυτοκίνητα. Μοναδική διάρκεια ζωής. Μειονέκτηματα :  Υψηλό κόστος αγοράς. Κλειστού τύπου VRLA.

  • Μπαταρίες  τεχνολογίας GEL Η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στις μπαταρίες. Συνδυάζει επιστρώσεις ασβεστίου σε όλες τις πλάκες, διαχωριστές απο υαλονήματα αλλά και ηλεκρολύτη σε μορφή ζελατίνας. Παροιμιώδης αντοχή, δύναμη και αξιοπιστία. Πλεονεκτήματα : Άριστες επιδόσεις σε όλες τις εφαρμογές. Τεράστια διάρκεια ζωής. Μειονέκτηματα :  Υψηλότατο κόστος αγοράς. Απαιτεί ειδικές συνθήκες φόρτισης.

Εγγραφή στο Newsletter

Αρχική

Βρες μπαταρία για :

Κατάστημα

Tα προϊόντα μας

Υπηρεσίες

Βlog